• Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ της νόσου του Alzheimer και της άνοιας

  Η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια είναι ακόμα ένα μυστήριο από πολλές απόψεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δύο παρόμοιες ασθένειες συχνά μπερδεύονται σε καθημερινές συνομιλίες και κατανόηση. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, η άνοια είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει την επικοινωνία και τις επιδόσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων και η ασθένεια του Αλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας που επηρεάζει συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη, τη μνήμη και τη γλώσσα.

 • Το ότι ξεχνάω σημαίνει ότι έχω άνοια

  Οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε τα πράγματα κάθε μέρα, όπως τα ονόματα των ανθρώπων ή εκεί που βάζουμε τα κλειδιά μας, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα σημάδι άνοιας. Στην άνοια, η απώλεια μνήμης είναι πιο σοβαρή από το να ξεχνάμε τα πράγματα κάθε τόσο. Είναι απώλεια μνήμης που αρχίζει να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή, για παράδειγμα, να χαθεί όταν πηγαίνετε στο τοπικό κατάστημα.

  Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ξεχνούν. Ορισμένα φάρμακα και φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη. Η κατάθλιψη, το άγχος, το άγχος, η έλλειψη βιταμινών, οι λοιμώξεις και τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν επίσης να κάνουν τους ανθρώπους να ξεχνούν, οπότε είναι σημαντικό να πάρουμε τη σωστή διάγνωση. Εάν ανησυχείτε για τη μνήμη σας, εάν χειροτερεύει ή εμποδίζει την καθημερινή ζωή, τότε πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

 • Είναι η άνοια κληρονομική?

  Η άνοια γίνεται πιο συνηθισμένη καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι, έτσι ώστε πολλοί από εμάς θα έχουν σχετική ζωή με την κατάσταση – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το αναπτύξουμε επίσης. Τις περισσότερες φορές τα γονίδια που μεταφέρονται από τους γονείς μας θα έχουν μικρή μόνο επίδραση στον κίνδυνο άνοιας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πιθανότητα ανάπτυξης άνοιας εξαρτάται από την ηλικία και τον τρόπο ζωής μας, καθώς και από τα γονίδια που διαθέτουμε. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα επισκεπτόμενοι τα γονίδια και την άνοια.

  Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάποιος μπορεί να κληρονομήσει ένα ελαττωματικό γονίδιο που προκαλεί μια συγκεκριμένη μορφή άνοιας. Ορισμένες σπάνιες μορφές πρώιμης εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ και της μετωποτεμαχίας προκαλούνται από ελαττωματικά γονίδια και μπορούν να λειτουργήσουν σε οικογένειες. Τα συμπτώματα αυτών αρχίζουν συχνά σε ηλικία 40 ή 50 ετών ενός ατόμου.

 • Ισχύει ότι οι γυναίκες παθαίνουν πιο συχνά από τους άντρες

  Ναί. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 65% των ατόμων με άνοια είναι γυναίκες και το 35% είναι άνδρες. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες και καθώς η άνοια γίνεται πιο συνηθισμένη καθώς μεγαλώνουμε, υπάρχουν περισσότερες γυναίκες για να αναπτύξουν την πάθηση. Ορισμένες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διερευνηθεί κατά πόσο οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να έχουν διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου για την πάθηση.

 • Alzheimer παθαίνουν μόνο οι ηλικιωμένοι?

  Όχι, αλλά τα περισσότερα άτομα με άνοια είναι άνω των 65 ετών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από 42.000 άτομα με άνοια είναι κάτω των 65 ετών, περίπου το 5% όλων των ασθενών. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι πιθανό να είναι στη δεκαετία του ’50 ή στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αλλά ορισμένες σπάνιες μορφές άνοιας μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους ακόμη νεότερους. Αυτό ονομάζεται άνοια πρώιμης ή νέας έναρξης.